Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Plodna podravska polja

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Đurđevački peski

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Drava u svitanje

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Podravska klet

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Podravske gorice

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Bregofska pita

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Cimbule

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Violina

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Ivanečki vez

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Narodni vez

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Naiva

Najave

Radionica POTPORA ULAGANJU U POKRETANJE NEPOLJOPRIVREDNIH DJELATNOSTI U RURALNIM PODRUČJIMA

16 Siječanj 2018

LAG Podravina i Turistička zajednica grada Đurđevca pozivaju Vas na radionicu koja će se održati...

POZIV ZA SUDJELOVANJE NA RADIONICI NA TEMU „MJERA 6.2.1. –...

06 Prosinac 2017

Poštovani, pozivamo Vas na radionicu koja će se održati 15. prosinca (petak) 2017. godine u Goli,...

Najava natječaja za tip operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“

08 Prosinac 2016

Potaknuti brojnim upitima i velikom zainteresiranošću potencijalnih korisnika, a s ciljem pravovremene pripreme svih zainteresiranih...

Raspored održavanja radionica za podmjeru 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih...

14 Listopad 2016

Radionice su namijenjene korisnicima koji su aplicirali na prvi natječaj za navedenu podmjeru i kojima...

Uskoro novi natječaji za mjere Programa ruralnog razvoja

14 Listopad 2016

Uprava za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju najavljuje raspisivanje natječaja...

Novi program HABOR-a: Kreditiranje izrade projektne dokumentacije

10 Listopad 2016

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) objavila je Program kreditiranja pripreme projektne dokumentacije i...

POZIV PODUZETNICIMA S PODRUČJA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE ZA IZLAGANJE NA „11....

10 Listopad 2016

Ovogodišnji 11. po redu Međunarodni voćarski sajam održat će se 04. i 05. studenog 2016....

Raspisan natječaj za građanske akcije Naš doprinos zajednici

21 Rujan 2016

Četiri regionalne zaklade - partneri Nacionalne zaklade u provedbi Decentraliziranog modela financiranja razvoja civilnoga društva...

Natječaj za prijavu projekata programa udruga i zdravstvenih organizacija

11 Srpanj 2016

Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pravosuđa i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH objavili su zajednički...

Grad Đurđevac

urevac-125x145Uz sjeverne obronke Bilogore, uz močvaru okruženu pješčanim dinama, smjestio se Đurđevac. U gradu i osam prigradskih naselja: Budrovcu, Čepelovcu, Grkinama, Mičetincu, Sirovoj Kataleni, Severovcima, Suhoj Kataleni i Svetoj Ani živi 8.290 stanovnika.

Usred močvare okružene nanosima pijeska, kao prirodnom obranom od neprijatelja, Đurđevčani su utvrdili svoj grad. Đurđevac se prvi put spominje 1267. godine u ispravi kralja Bele IV. Đurđevački kaštel dao je izgraditi pečujski biskup Sigismund Ernušt u drugoj polovici 15. stoljeća kao obranu od najezde Turaka i sukobljenih plemenitaša. Najpoznatija uloga Starog grada je ona iz 16. stoljeća. Naime, nakon pada Virovitice, Ulama-paša u velikom jurišu napada Đurđevački kaštel, 8. kolovoza 1552. godine. Nakon brze i krvave opsade paša se povlači, kako bi kod Gradiške, iz zasjede, napao Petra Erdödya i kneza Jurja Frankapana Slunjskog. Brzina povlačenja turske vojske stvorila je legendu o hrabrosti i lukavstvu Đurđevčana koja se i danas prenosi s naraštaja na naraštaj i to otprilike ovako....

„Moćni Ulama-beg, nakon harača po sjevernoj Hrvatskoj, naišao je na odlučne đurđevačku utvrdu i žitelje odlučne da obrane svoj zavičaj. Osmanlije su dugo opsjedali utvrdu čekajući da ponestane hrane, a iscrpljeni branitelji su, ne vidjevši drugu mogućnost, poslušali savjet starice i iz topa ispalili zadnjega piceka kojeg su imali. Misleći kako kaštel obiluje hranom i kako se neće uskoro predati, obeshrabreni Turci odustaju od opsade. Prije odlaska, silni Ulama-beg baca kletvu na Đurđevčane:

„A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime Picoka dovijeka nosili! Picokima vas djeca zvala, a unuci vaši ostat će Picoki!"

Poznata je još jedna zgoda iz povijesti utvrde, a glavni junak je Nikola Šubić Zrinski koji je kod đurđevačke utvrde trebao „koplja lomiti" s bosanskim sandžak begom Sofi Mehmed-pašom. ». Pred Đurđevcem su se skupljali kapetani iz Ugarske i Hrvatske sa svojim postrojbama, no, na rečeni dan nije bilo vidjeti ni Mehmed-paše ni drugih Turaka.

Značaj utvrde s vremenom opada, ali za vrijeme Vojne krajine u Đurđevcu je bilo sjedište pukovnije koja se nazvala Đuroki. Prvi zapovjednik regimente Đuroka (Đurđevačke pukovnije) 1746. postao je barun Nikola Lengyel, a posljednji je 1869. postao Ivan Vasilio.

Utvrda u prijelazu iz 19. u 20. stoljeće služi kao Djevojačka škola koju vode Sestre Milosrdnice, a u dvorištu se nalazila predionica u kojoj su se iz svilčevih čahura vadile svilene niti. Danas Stari grad služi kao turistička znamenitost u kojoj je smještena Galerija s Donacijom Ivana Lackovića Croate te još dva izložbena salona u kojima se postavi redovito mijenjaju.

Središtem Đurđevca dominira Crkva sv. Jurja, sagrađena 1928. godine. Od stare crkve sačuvan je samo toranj koji je obnovljen i još uvijek ponosno stoji uz „novu" crkvu. Unutrašnjost crkve krije brojne umjetnine, od slika, mozaika, skulptura do lustera i orgulja.

U neobičnom krajoliku možete uživati ukoliko posjetite „Đurđevačke pijeske" („Hrvatska Sahara"). Pijesci su posebni geografsko – botanički rezervat na kojem susrećemo brojne primjerke pješčarske vegetacije, jedinstvenu floru i faunu, sa sačuvanim endemskim vrstama i vidljivim pješčanim dinama.

S običajima i predmetima iz bliže i dalje povijesti Podravine možete se upoznati u Etnografskoj zbirci Slavka Čambe gdje ćete se vratiti u prošlost i upoznati se sa svakodnevicom naših starih, vidjeti predmete koje su koristili da bi si olakšali život, ali i uljepšali duge zimske noć. Ili, posjetom Etnografskoj zbirci Ljubice Cestar gdje kroz radionice možete naučiti tkati ili izrađivati ukrase na tradicionalna način.

Gospodarstvo Đurđevca temelji se na poljoprivredi i prehrambenoj industriji, a značajan udio zauzima šumarstvo i eksploatacija pijeska i šljunka. Registrirane su dvije poduzetničke one: Poduzetnička zona „A" i „B", koje se nalaze uz oblizanicu.

SVETA ANA

U zelenilu bilogorskih obronaka i miru šumaraka, daleko od zvonjave mobitela i svakodnevnog stresa, otvorena srca i domova, čekaju vas srdačni i vrijedni stanovnici najmanjeg đurđevačkog prigradskog naselja, Svete Ane. Ovo malo mjesto djevičanske prirodne ljepote, presječeno potokom Svetojančanom i povezano s 21 mostićem, osvaja već na prvi pogled.

Stare kućice u cvijeću i svetojanski mir vratit će vas u vremena koja se mogu izvorno doživjeti još na malo mjesta. Izletničko–poučnom stazom možete potražiti malo duhovna mira kraj kapelice sv. Antuna, probuditi svoj istraživački avanturizam i duh uz gradinu Tybonyncz, ostatke kaštela nekadašnjeg mjesta, grada Sušice, koje bi, tko zna, možda moglo biti i nekadašnje mjesto staroga Đurđevca ili se jednostavno popeti na vidikovac i imati Podravinu na dlanu. Niste li pak za duge šetnje, mir možete naći u okrilju Sv.Ane, crkvice, izgrađene na temeljima stare kapele iz 1710.godine, ili uz šum vode koja se slijeva vodeničnim kolom, na lijepo uređenom prostoru oko svetojanske vodenice promatrajući žabice i ribice u igri.

Kukuruzno brašno netom izmljeto na vodeničnom kamenu i voda s obližnjeg izvora, kojem Svetojančani pripisuju okrepljujuća, pa čak i afrodizijačka svojstva, iznjedrili su „zlevanku". Domaća je to i starinska poslastica, od koje su Svetojanačani „izmijesili" turističku manifestaciju „Dani zlevanke" u srpnju, a kojom se, kao originalnim i prepoznatljivim turističkim proizvodom, predstavljaju na svim manifestacijama i kojeg od srca nude u svim prilikama.

Kad se brežuljci oko Sv. Ane zabijele i prekriju snijegom, mala Sv. Ana postaje veliko podravsko skijalište i sanjkalište za rekreativce i djecu. I dok odzvanja smijeh djece i zvonca saonica, mala Sv. Ana ne gubi svoj mir. Stoga je, u današnje vrijeme brzine, buke i stresa, teško odoljeti pozivu Svetojančana da se u miru i ljepoti prirode, čovjek sretne sam sa sobom i svoj spokoj podijeli s najdražima.

ČEPELOVAC - BARNAGOR

Južno od Đurđevca, na sjevernoj padini Bilogore, uz potok Barna nalazi se selo Čepelovac s ladanjskim stambenim objektom obitelji Trezić. Dvorac je građen između 1862. i 1867. godine. Smješten na omanjem brežuljku okružen je engleskim parkom, voćnjakom, livadama i šumom. Objekt ima šest prozorskih osi i osam stambenih prostorija sa gospodarskim zgradama pridruženim u nizu, što je karakteristika tradicijske arhitekture Podravine.

Posebna vrijednost objekta je orginalni stilski namještaj, uglavnom altdeutcsh iz razdoblja gradnje objekta, biedermeier kamini i bogata knjižnica s preko tri tisuće knjiga, uglavnom na stranim jezicima (njem., tal., franc., engl.). Raritet predstavlja koncertni glasovir marke Czapka &Sohn (Wien) iz 1880. godine. Na imanju Barnagor uvijek je živo i nešto se događa. Od izložbi i promocija umjetničkih fotografija, foto safarija, preko radionica keramike, promocija knjiga i etno glazbe, pa sve do mogućnosti organiziranja seminarskog i ekološkog turizma.

Zanimljivost:

Vrapčji porez – Sredinom 1752. godine uveden je vrapčji porez. Naime, vrapci su se toliko namnožili da je ljetina došla u pitanje. Stoga je po naredbi komande, svaka krajiška kuća morala donijeti svojoj komandi određeni broj vrapčjih glava.
Krvavi peski – Prije prvih radova na smirivanju, pijesak je bio potpuno pokretan. Seljacima je nanosio veliku štetu zatrpavajući njive, vinograde, vrtove i prodirući u svaki kutak njihovih kuća. Uslijed neprestanog kretanja pijeska, ni putovi nisu bili stalni, već su se mijenjali s promjenom reljefa. Zbog borbe koju su svakodnevno vodili s nanosima pijeska, ali i jer se pijesak urezivao u kožu, prozvani su krvavim peskima.

POZNATE OSOBE-
1. Mladen Markač - general

 

kliknadomacelogo

Natječaji

NATJEČAJ ZA TIP OPERACIJE 4.1.1. – POLJOPRIVREDNICIMA NA RASPOLAGANJU 360...

16 Veljača 2018

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (http://www.apprrr.hr/poljoprivrednicima-na-raspolaganju-360-milijuna-kuna-za-biljnu-proizvodnju-%E2%80%93-objavljen-novi-natjecaj-za-411-2567.aspx) danas je objavila novi natječaj...

FADN kalkulator 2018.

14 Veljača 2018

Na linku možete pronaći FADN kalkulator, preko kojeg možete izračunati EKONOMSKU VELIČINU POLJOPRIVREDNOG GOSPODARSTVA, ključnu...

Objavljen natječaj za tip operacije 6.2.1. “Potpora ulaganju u pokretanje...

02 Veljača 2018

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas je objavila Natječaj za provedbu...

Natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim...

04 Listopad 2017

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom danas je objavila izmjenu Natječaja za provedbu...

Raspisano je 5 natječaja za podmjeru 4.1.

25 Travanj 2017

Stupio je na snagu Pravilnik o provedbi mjere 4 „Ulaganja u fizičku imovinu, podmjere...

Javni poziv za tekući projekt: T 100053 POTPORA MALE VRIJEDNOSTI...

30 Ožujak 2017

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine” broj 33/01.,...

Javni poziv za tekući projekt T 100043 POTPORA MALE VRIJEDNOSTI...

30 Ožujak 2017

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine” broj 33/01.,...

Javni poziv za tekući projekt T 100010 POTICANJE NOVIH VIŠEGODIŠNJIH...

30 Ožujak 2017

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine” broj 33/01.,...

Javni poziv za tekući projekt: T – 100040 POTPORE MALE...

30 Ožujak 2017

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine” broj 33/01.,...

Javni poziv za tekući projekt: T – 100015 POTICANJE OSIGURANJA...

30 Ožujak 2017

Na temelju članka 55. Statuta Koprivničko-križevačke županije (“Službeni glasnik Koprivničko-križevačke županije” broj 7/13., 14/13., 9/15....

© 2016 LAG PODRAVINA. Sva prava pridržana. Design by Georg