Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Plodna podravska polja

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Đurđevački peski

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Drava u svitanje

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Podravska klet

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Podravske gorice

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Bregofska pita

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Cimbule

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Violina

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Ivanečki vez

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Narodni vez

Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA“

Naiva

Najave

Radionica POTPORA ULAGANJU U POKRETANJE NEPOLJOPRIVREDNIH DJELATNOSTI U RURALNIM PODRUČJIMA

16 Siječanj 2018

LAG Podravina i Turistička zajednica grada Đurđevca pozivaju Vas na radionicu koja će se održati...

POZIV ZA SUDJELOVANJE NA RADIONICI NA TEMU „MJERA 6.2.1. –...

06 Prosinac 2017

Poštovani, pozivamo Vas na radionicu koja će se održati 15. prosinca (petak) 2017. godine u Goli,...

Najava natječaja za tip operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“

08 Prosinac 2016

Potaknuti brojnim upitima i velikom zainteresiranošću potencijalnih korisnika, a s ciljem pravovremene pripreme svih zainteresiranih...

Raspored održavanja radionica za podmjeru 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih...

14 Listopad 2016

Radionice su namijenjene korisnicima koji su aplicirali na prvi natječaj za navedenu podmjeru i kojima...

Uskoro novi natječaji za mjere Programa ruralnog razvoja

14 Listopad 2016

Uprava za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju najavljuje raspisivanje natječaja...

Novi program HABOR-a: Kreditiranje izrade projektne dokumentacije

10 Listopad 2016

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) objavila je Program kreditiranja pripreme projektne dokumentacije i...

POZIV PODUZETNICIMA S PODRUČJA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE ZA IZLAGANJE NA „11....

10 Listopad 2016

Ovogodišnji 11. po redu Međunarodni voćarski sajam održat će se 04. i 05. studenog 2016....

Raspisan natječaj za građanske akcije Naš doprinos zajednici

21 Rujan 2016

Četiri regionalne zaklade - partneri Nacionalne zaklade u provedbi Decentraliziranog modela financiranja razvoja civilnoga društva...

Natječaj za prijavu projekata programa udruga i zdravstvenih organizacija

11 Srpanj 2016

Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pravosuđa i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH objavili su zajednički...

Općina Kalinovac

Kalinovac-113x145Kalinovac je naselje svega nekoliko kilometara udaljeno od Đurđevca, sa bogatom poviješću i brojnim znamenitostima. Ipak, Kalinovac je jedna od najrazvijenijih općina Podravine zahvaljujući bogatim nalazištima plina. Općina obuhvaća tri naselja: Kalinovac, Batinske i Molvice, u kojima živi 1.601 stanovnik.

Prvi pisani podatak o Kalinovcu nalazimo u darovnici iz 1270. godine. Stjepan, sin Bele IV. određuje međe posjeda Prodavić koja se protežea uz potok Kalinoa. Jedna od pretpostavki je da je Kalinovac po tom potoku dobio ime. Druga pretpostavka je da ime dolazi od imena zimzelenog grmlja kalini koja je voljela vlagu pa je rasla oko močvarnih područja na kojem je nastao Kalinovac. Treća pretpostavka je da je Kalinovac dobio ime po riječi Kal – blato obzirom da je naselje nastalo na pješčanom brežuljku kojeg su tada okruživale močvare. Toj pretpostavci ide u prilog i činjenica da je župni patron Sv. Luka Evanđelista u srednjem vijeku štovan i kao zaštitnik od malarije, a koja je u ovom podneblju bila stalni čovjekov pratitelj.

Najstariji pisani podatak o Kalinovcu datira iz 1680. godine kada Komarnički arhiđakon u kanonskoj vizitaciji posjećuje i Kalinovac te nalazi 50 kuća. Sigurno je da se Kalinovac počeo naseljavati nakon zaključenja mira s Turcima. Na mjestu sadašnjeg sela bila je predstraža đurđevačke tvrđave koja bi paljenjem vatri i drugim znakovima upozoravala stanovništvo o dolasku turskih haračlija. Na mjestu tadašnje straže, na povišenom pješčanom brežuljku sagrađena je zidana zgrada, "štacija". Danas se u njoj nalazi muzej i etnografska zbirka te umjetnička djela i donacija Ivana Lackovića Croate.

Trajni mir pogoduje naseljavanju sela, a vraća se i izbjeglo stanovništvo. Krajem 19. stoljeća doseljava se znatan broj što oživljava ekonomski napredak sela koje se do tada bavilo isključivo poljoprivredom. Osniva se DVD, gradi se crkva, a graničarski duh dugo ostaje prepoznatljiv po govoru, nošnji i drugim običajima.

Kalinovčani imaju i svoj nadimak – poberuni. Đurđevčani su prozvali Kalinovčane poberunima, jer su tobože Kalinovčani kod izgradnje đuđevačke tvrđave, kod prenošenja cigle iz ruku u ruku osim glavnog smjera prenošenja cigli napravili i svoj sporedni krak, preko kojega su za svoj račun slali najbolju ciglu. A dogovoreni znak za takvo prenošenje bio je – poberi!

Crkva sv. Luke izgrađena je 1867. godine u neogotičkom stilu. Vanjski izgled Crkve oduševljava dok unutarnji ostavlja bez daha. Impresivni oltari, lusteri i raspela stvaraju poseban ugođaj u Crkvi, kao i orgulje koje su zaštićeni spomenik kulture iz 1882. godine. Osim crkve, u Kalinovcu se nalazi nekoliko kapelica, a najstarija je Kapelica Majke Božje Žalosne.

Posebni rezervat šumske vegetacije „Crni jarki" proglašen je rezervatom 1965. Godine. Crna joha s dugoklasnim šašem čini zajednicu reliktnog značaja koja se od vremena ledenih doba sačuvala sve do danas. Crna joha se ovdje nalazi u optimalnom razvitku te po uzrastu i godišnjem prirastu drvne mase nalazi se među najkvalitetnijima u Europi. Na ovom području obitavaju brojne životinjske vrste, od zečeva, fazana, prepelica do jelenske i srneće divljači.

Na području Općine djeluje 40-ak obrtnika. Pri tom valja spomenuti najznačajnije tvrtke koje svojom djelatnošću prelaze lokalne, pa i državne okvire. Riječ je o tvrtki ''Rasco'' d.o.o., tvornici za proizvodnju specijalne komunalne opreme. Tvrtka ''Rasco'' d.o.o. proglašena je za najboljeg gospodarskog subjekta u Republici Hrvatskoj za 2004. godinu, u rangu srednjeg poduzetnika. Zatim tvrtka ''SCAN'' d.o.o. čija je osnovna djelatnost projektiranje, isporuka opreme, izrada i puštanje u rad sustava automatskog upravljanja i instrumentacije u industrijskim procesima i zgradarstvu, te pružanje visokokvalitetne usluge servisiranja sustava upravljanja i održavanja.

BATINSKE

Nekadašnji kalinovački „konaki", Batinske, najpoznatiji su kao mjesto rođenja slikara naivne umjetnosti svjetskog glasa – Ivana Lackovića Croate. Njemu u čast otvorena je u Batinskama i Galerija koja nosi njegovo ime te u kojoj su izložena djela ovog velikana hrvatske umjetnosti.

Poznate ličnosti:
Ivan Lacković Croata – slikar naivne umjetnosti
Grgur Karlovčan – hrvatski pisac

Zanimljivost:

Negda zdavna v Kalnovec se neje moglo samo tak. V prolet i v jesen silna voda okružila je Kalnovca pa se neje moglo nikam z sela. Kalnovčani kakvi jesu, snalažljivi i mudrijaši, dočuli su da bu vlast delala novoga puta od Đurđevca do Ferdinanta po bentu i da bu došla komisija z Belovara koja bude odredila trasu. I dogovore se te 1895. godine kalnovečka gospoda, župnik, učitel i poduzetnik Švedek da pozovu komisiju na „gablec", kaj bi morti kak zboksali druma od Gornega kraja do benta – denešnje separacije. I stvarnom, došla je komisija. Radi gableca je glavom platil i pajcek, a domačini nesu šparali ni na najbolšemu šiljeru z čepelovečkoga brega (kojega je i župnik koristil kod meše). Pregovori su trajali skoro do ranja drugoga dneva i dogovorena je gradnja toga komadička druma. No kad su radovi počeli ustanovilo se da je na takvom šliputu i tresetu nemoguče trdoga druma delati pak su posekli silne raste koje su kakti pilote slagali i onda z šodrom nasipali. Na kraju se zračunalo da je taj komadiček koštal više neg celi drum do Fedinanta . Još su dugo Picoki poberunom na nos natikali kak su za jeno prase trdoga druma dobili. 

kliknadomacelogo

Natječaji

NATJEČAJ ZA TIP OPERACIJE 4.1.1. – POLJOPRIVREDNICIMA NA RASPOLAGANJU 360...

16 Veljača 2018

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (http://www.apprrr.hr/poljoprivrednicima-na-raspolaganju-360-milijuna-kuna-za-biljnu-proizvodnju-%E2%80%93-objavljen-novi-natjecaj-za-411-2567.aspx) danas je objavila novi natječaj...

FADN kalkulator 2018.

14 Veljača 2018

Na linku možete pronaći FADN kalkulator, preko kojeg možete izračunati EKONOMSKU VELIČINU POLJOPRIVREDNOG GOSPODARSTVA, ključnu...

Objavljen natječaj za tip operacije 6.2.1. “Potpora ulaganju u pokretanje...

02 Veljača 2018

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas je objavila Natječaj za provedbu...

Natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim...

04 Listopad 2017

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom danas je objavila izmjenu Natječaja za provedbu...

Raspisano je 5 natječaja za podmjeru 4.1.

25 Travanj 2017

Stupio je na snagu Pravilnik o provedbi mjere 4 „Ulaganja u fizičku imovinu, podmjere...

Javni poziv za tekući projekt: T 100053 POTPORA MALE VRIJEDNOSTI...

30 Ožujak 2017

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine” broj 33/01.,...

Javni poziv za tekući projekt T 100043 POTPORA MALE VRIJEDNOSTI...

30 Ožujak 2017

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine” broj 33/01.,...

Javni poziv za tekući projekt T 100010 POTICANJE NOVIH VIŠEGODIŠNJIH...

30 Ožujak 2017

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine” broj 33/01.,...

Javni poziv za tekući projekt: T – 100040 POTPORE MALE...

30 Ožujak 2017

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine” broj 33/01.,...

Javni poziv za tekući projekt: T – 100015 POTICANJE OSIGURANJA...

30 Ožujak 2017

Na temelju članka 55. Statuta Koprivničko-križevačke županije (“Službeni glasnik Koprivničko-križevačke županije” broj 7/13., 14/13., 9/15....

© 2016 LAG PODRAVINA. Sva prava pridržana. Design by Georg