hrenfrdehuites

Općina Molve

Molve-116x145U samom srcu Podravine, uz bajkovitu rijeku Dravu i njene sprudove obrasle vrbom i šašom, stoljetne hrastove šume pune divljači i šoderice bogate ribom, smjestila se Općina Molve. Dom je ovdje pronašlo 2.194 žitelja koji žive u četiri naselja: Molve, Molve Grede, Repaš i Čingi Lingi.

Na sam spomen Molvi, na um nam pada gospodarska razvijenost temeljena na bogatim eksploatacijskim poljima zemnog plina, marijansko središte te „pluća Podravine", Repaška šuma.

Povijest Podravine je vrlo bogata i dinamična od samih početaka. Ovim područjem su prodefilirali brojni narodi, od Panona, Kelta i Rimljana, do Gota, Huna, Avara i Osmanlija.

Same Molve spominju se već sredinom 13. stoljeća kao Mikuline Molve. Smatra se da je naselje dobilo ime prema brojnim mlinovima koji su krasili obalu rijeke Drave. Život je za stanovnike ovog područja bio izuzetno težak od početka 16. stoljeća zbog učestalih prodora Osmanlija koji su pljačkama, paležom, ubijanjem i odvođenjem stanovnika u roblje, otjerali stanovnike u sigurnije krajeve te dijelom u okolna močvarna područja. Slabljenjem turske moći, krajem 17. stoljeća, Molve se počinju obnavljati. Gradi se prva škola te je obnovljena župna crkva.

Crkva Blažene Djevice Marije, koja je danas središte vjerskog turizma te simbol Općine, izgrađena je 1853. godine na pjeskovitom brežuljku Krbuljin te je jedan od najljepših sakralnih građevina u kontinentalnoj Hrvatskoj. U vrijeme turskih prodora, napuštajući selo Molvarci su kip zakopali u zemlju blizu kapelice u nadi da će se brzo vratiti i opet ga iskopati. No, opasnost od turskih osvajanja nije tako brzo prošla i mještani koji su kip zakopali su umrli te je kip je zaboravljen. Prema legendi, vol gazde Škripelja je rogom zaparao zelju i iskopao Bogorodičin kip. Glas o ovom čudu pronio se krajem te Molve već u 17. Stoljeću postaju odredištem brojnih hodočasnika te ostaju marijansko središte do danas. Centralna svečanost je Velika Meša (Velika Gospa), 15. kolovoza, a hodočasnici pristižu u Molve i za Uskrsni i Duhovski ponedjeljak (Trojački pondeljek).

Razvitak Općine temelji se na eksploataciji zemnog plina. Prva baklja upaljenog plina obasjala je Molve 1974. Godine i pronijela glas o prirodnom bogatstvu Podravine diljem svijeta. Unatoč tome, poljoprivreda je i dalje glavna gospodarska djelatnost u Molvama. Uzgoj žitarica i stočarstvo su tradicionalno prisutni na ovom području, a potencijal čine i šume te pijesak i šljunak kojima Podravina obiluje. Kako bi dali poticaj poduzetništvu, Molvarci su izgradili i tri poduzetničke zone: «Zdelja», «Brzdeljeva» i «Molve Grede».
Osvježenje i ljetnim danima možete potražiti na jezeru Čingi Lingi koje je središnje kupalište ovog dijela Podravine, a na kojem osim kupanja možete uživati u specijalitetima podravske gastronomije, rekreirati se, pecati ili jednostavno uživati u bogatstvu flore i faune specifičnima za jezera.

Hej, haj, na Molvaj, to je čudo, to je raj.. I. Ivančan

ZANIMLJIVOST: „Lutajuća svjetla" – u močvarnim i pjeskovitim dijelovima ravnice, u noćnim satima, između vrba, šikarja i visoke trave, tajanstveno se pojavljuju i nestaju „lutajuća svjetla". Nisu to ni coprnjice, ni zlodusi već spoj barskog plina i metana koji se palio uslijed električnog pražnjenja atmosfere.

POZNATE OSOBE:
1. Ivan Ivančan – etnolog
2. Mijo Kovačić – naivni slikar

© 2018 LAG PODRAVINA. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg